Potatis- och purjolökssoppa

Från ICA: http://www.ica.se/recept/potatis-och-purjolokssoppa-med-timjan-3689/

Denna potatis- och purjolökssoppa med timjan är helt underbart god. Koka ihop din mumsiga soppa och servera direkt toppad med gräslök och ett bröd på sidan. Om du får soppa över kan du äta den kall dagen efter med lite vispad grädde och pinjenötter.

  • 500 g mjölig potatis
  • 2 gula lökar
  • 2 medelstora purjolökar
  • 2 msk smör eller margarin
  • 1 l grönsaksbuljong (tärning eller fond + vatten)
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • salt och peppar
  • 2 krm timjan
  • 2 - 3 msk finhackad gräslök

    Skala potatis och lök. Putsa och skölj purjolöken. Skär alltsammans i skivor.
    Smält matfettet i en kastrull och lägg i det skurna. Rör om och späd med buljongen. Låt soppan koka 15-20 min under lock.
    Mosa grönsakerna till puré i lite av buljongen i matberedare eller mixer.
    häll tillbaks i kastrullen och späd med resten av buljongen och grädden. Krydda och låt soppan få ett kort uppkok.
    Strö i gräslöken. Servera soppan varm med bröd och ost.

Tips

Soppan kan även serveras kall. Vänd då ner lätt vispad grädde i den kalla soppan. Rostade pinjenötter är gott att strö i soppan tillsammans med hackad gräslök. Kall potatissoppa heter på franska "Vichyssoise.