Bryssel- och svartkålspaj med getost

Kålpaj, låter kanske inte som en delikatess - men sååå gott! Recept från allt om mat.

2 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl skrädmjöl
1 dl solrosfrön, rostade
150 g smör
1 msk vatten
2 krm salt

Fyllning
250 g brysselkål
100 g grönkål
2 msk smör
1 msk rosmarin, hackad
1 msk citron, pressad
100 g + 300 g getost
4 ägg
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
  1. Blanda mjöl, solrosfrön, smör, vatten och salt i en matberedare och mixa snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Täck över med ett bakplåtspapper och ställ i kylen ca 30 min.
  2. Sätt ugnen på 200°. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min.
  3. Ansa och halvera brysselkålen. Strimla grönkålen. Förväll brysselkål och grönkål i lättsaltat ­vatten ca 2 min. Låt rinna av. Stek brysselkål och grönkål i smör i en stekpanna ca 5 min tillsammans med rosmarin och citronsaft. Lägg fräset i pajskalet.
  4. Smula 100 g getost. Vispa getost, ägg, mjölk, salt och peppar. Häll äggstanningen över kålen. Skiva 300 g getost och lägg den över äggstanningen.
  5. Grädda pajen på nedersta falsen i ugnen ca 40 min.
  6. Garnera pajen med rosmarin och servera med sallad.

http://alltommat.se/recept/brysselkalspaj-med-getost/