Åsas vegetariska ärtsoppa

Vanlig gul ärtsoppa är ju faktiskt så mycket godare än vad minnet vill komma ihåg mellan varven. Tycker jag. Blir alltid positivt överraskad när vi gör soppan, och tänker "det här borde man ju äta oftare".

Min variant är helt vegetarisk och jätteenkel att laga. Ingefäran och lagerbladet är pricket över i. Säkert ännu godare med färsk ingefära, men eftersom jag alltid glömmer bort att köpa hem så får den torkade duga, och det gör den.

0,5 kg gula torkade ärtor
1,5 l  vatten
ca 1 tsk salt
2 st gula lökar
ca 1 tsk torkad ingefära eller 2 cm färsk
1 lagerblad
1 tsk  timjan
2 st  grönsaksbuljongtärningar
salt

Blötlägg ärtorna i kallt vatten över natten eller 12 timmar.

Koka upp ärtor, vatten och salt. Ta bort skummet från ytan.

Skala och hacka löken och lägg i den, ingefäran (skalad och i bit om du använder färsk) och lagerbladet.
 
Koka tills ärtorna är mjuka, ca 1 timme. Lägg i timjan och buljong mot slutet (men ibland har jag gjort det direkt och det funkar fint det med).

Smaka eventuellt av med mer salt, men det brukar oftast inte behövas.