Pavlovavariant med choklad/mandelbotten à la Ferry

Det här receptet är också en favorit från Ferrys kokbok. Glutenfri gräddtårta LCHF ser jag att den kallas på nätet, men det låter lite tråkigt tycker jag - jag föredrar att tänka på den som en pavlova men med mandel och chokladbotten istället för maräng (och utan lemon curd förstås, men det brukar jag ändå inte vilja ha på min pavlova för det blir lätt så himla sött).

Hur som helst, gott!

Botten
2 msk vatten
70 g mörk choklad
150 g mandelmjöl (jag brukar använda 3 påsar mandelspån à 50g)
1 tsk florsocker
40 g smör, mjukt

3 dl vispgrädde
Bär
ev hackade nötter

  1. Klä en pajform med löstagbar botten med smörpapper.
  2. Koka upp vattnet.
  3. Dra kastrullen från plattan och rör ner chokladen tills den smält.
  4. Kör mandelspån till mjöl i matberedare.
  5. Tillsätt socker och smör.
  6. Rör till sist ner den smälta chokladen.
  7. Fördela smeten i botten på pajformen.
  8. Låt stelna 1 timme i frysen.
  9. Toppa med grädde, bär och nötter.