Åsas röda linsgryta

Nästan löjligt enkelt basrecept som är bra att ta till när man inte har så mycket annat hemma, och känner för något vegetariskt. Det känns trist på papperet men blir faktiskt riktigt gott.

Ca 2 dl vatten (brukar använda ögonmått så osäker på exakt mängd)
Ca 2 dl röda linser (ögonmått även här)
0,5 grönsaksbuljongtärning
1 förpackning krossade tomater
1 vitlöksklyfta
Oregano
Ev lite lökpulver.
En knivsudd sötning - honung, socker, råsocker
Salt, svartpeppar
1-2 dl kokta kikärtor

Koka upp vatten och tillsätt linser och buljong. Låt koka på svag värme (ev under lock) i ca 10 minuter.

Tillsätt krossade tomater, pressad vitlök, oregano och låt koka ca 10 minuter till. Jag tycker om när linserna nästan helt kokar samman så att de liksom reder tomatsåsen.

Smaka av med salt och svartpeppar och en aning sötning om det behövs. Ibland kryddar jag med lite lökpulver också, men var försiktig - det kan lätt bli för mycket.

Tillsätt till slut ca 1-2 dl kikärtor och låt allt bli varmt. 

Servera med ris och creme fraiche + sallad. Eller till pasta med parmesan till (då hade jag kanske skippat kikärtorna). 

Ibland, när jag orkar, hackar jag en gul lök och vitlöksklyftor och fräser mjuka i smör innan jag tillsätter vatten och linser + buljong och kokar vidare enligt receptet ovan. Men det är lite överkurs.