Lammfärspaj på filodeg med feta och oliver

Den här grekiskinspirerade frasiga och fräscha färspajen har Jonas lagat några gånger. Väldigt god eftersom det händer mycket med fetaost, oliver och tomater i. Vi har gjort den på lamm, det ska det nog helst vara för smakens skull. Men om nöden kräver funkar säkert vanlig nötfärs.

Jag skulle kunna tänka mig att ställa fram den på "bjudning" tillsammans med rätt tillbehör, men vi har ätit den som vardagsmat.

4 portioner
    • 250 g filodeg
    • 100 g smält smör
    • 400 g lammfärs
    • 1 hackad gul lök
    • 3 hackade vitlöksklyftor
    • 2 msk tomatpuré
    • 1 msk färsk timjan
    • 1 tsk torkad oregano
    • 200 gr cocktailtomater
    • 1 dl urkärnade kalamataoliver
    • 200 g fetaost
    • 3 ägg
    • 1 ,5 dl mjölk
    • 1 dl grädde
    • Salt och peppar
    • Olivolja att steka i
  1. Sätt ugnen på 200°c. Smält smöret.
  2. Smörj kanterna på en pajform med löstagbar kant och täck botten med bakplåtspapper. Lägg filodeg omlott i formen. Låt degen hänga över kanten så glider den inte ner när den gräddas.
  3. Fräs lök och vitlök mjuka i olja på medelvärme. Höj värmen och bryn lammfärsen med löken. Tillsätt tomatpuré, timjan och oregano och låt fräsa med i 1 minut. Salta och peppra.
  4. Lägg färsen i pajformen. Tillsätt cocktailtomater , oliver och bryt fetaosten överst i små bitar. Vispa ihop ägg, mjölk och grädde. Salta och peppra.
  5. Häll äggstanningen överst i pajformen. Grädda i ca 30 minuter eller tills äggstanningen har stelnat. Servera med en fräsch sallad.

    Källa: Mitt kök