Nygatans jazziga chili

Den här chilin åt vi första gången på Nygatan hemma hos mamma och Åke, och provade den med spänning med tanke på den enorma mängden chili. Så jag tillskriver den till dem även om det egentligen är Icas tidning Buffé som står för receptet.

Vi har gjort den många gånger sedan dess. Brukar alltid göra den på högrev och ibland varierar jag kryddningen beroende på vad vi har hemma, byter ut en chilisort mot en annan eller ersätter fikon med russin (eftersom det oftast är det man har hemma).

Men allra bäst blir den verkligen om man håller sig till originalrecpetet, det kan annars vara ganska svårt att balansera smakerna med tanke på den enorma mängden olika chilifrukter som ska ner i grytan.

Innan man kokat sönder köttet är spadet i överkant starkt, men när köttet börjar falla samman blir det perfekt. Supergott till tortillabröd med tillbehör. Eller till ris och tillbehör. Men det krävs som minimum frasig sallad och creme fraiche till för att rätten ska bli komplett. Gärna riven ost och guacamole också. Och kanske lite tomat/löksallad.

8 portioner

  • 3 chilifrukter (t ex spansk peppar och jalapeño)
  • 10 vitlöksklyftor
  • 5 torkade fikon
  • 2 kg högrev av nöt eller älg
  • 1 paket bacon (à 140 g)
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 dl chilipulver
  • 1 msk spiskummin
  • rapsolja
  • 1 dl inlagda skivade jalapeño
  • 1 torkad chilifrukt (t ex ancho eller chipotle)
  • 1/2 dl konc oxfond
  • 1 l ljust öl (t ex lättöl)
  • 2 dl vitt vin
  • 2 lagerblad
  • 1/2 dl paprikapulver
  • 1 msk torkad oregano
  • 1 msk malen koriander
  • salt
  1. Dela, kärna ur och strimla chilin. Skala och finhacka vitlöken. Skär fikonen i grova bitar.
  2. Putsa och skär köttet i grytbitar. Strimla baconet.
  3. Bryn kött och bacon i omgångar i olja i en stekpanna.
  4. Fräs tomatpuré, vitlök, chilipulver och spiskummin i olja i en stor gryta/kastrull någon minut. Lägg i kött, bacon, strimlad chili, fikon, inlagd jalapeño, torkad chilifrukt, fond, öl, vin, lagerblad, paprikapulver, oregano och koriander. Tillsätt lite vatten om inte allt kött är täckt.
  5. Koka upp och låt småkoka under lock tills köttet faller isär, det tar minst 3–4 timmar. Rör då och då, så att det inte bränner fast i bottnen. Smaka av med salt.

Källa: Icas Buffé