Ferrys oxrulader

En favorit från boken Ferry Food (som ju är en LCHF-bok men vi brukar servera med kokt potatis till så vi bryr oss inte så mycket om den aspekten). Bra till fest eller vardagslyx. Väldigt lätt att laga men kräver ett par timmar på spisen.

Vi brukar köra på vanlig lövbiff, alltid med bacon och aldrig med inlagd gurka.

När det inte finns färska lökar funkar scharlotten eller små gula bra. 1 kg smålök känns kanske mycket, men det blir väldigt gott så det är synd att snåla. 

Hjortron har vi aldrig provat, rätten känns fullkomlig utan också.

4 portioner

Tillagningstid: 135 min.

  • 500 g lövbiff av nöt eller vilt
  • ev 1 paket bacon
  • ev inlagd gurka
  • smör
  • 1 kg små, gula, färska lökar
  • 1–2 msk tomatpuré
  • 1/2 köttbuljongtärning
  • ca 2 dl vatten
  • 3 dl grädde
  • 1 tsk majsena
  • salt och peppar
  • hjortron, färska eller frysta och tinade
  • persilja

Rulla ihop köttet, gärna med en skiva bacon eller en bit inlagd gurka som fyllning. Fäst med tandpetare och bryn ruladerna i smör i en stor panna.

Skala löken, lägg ner dem hela i pannan och låt alltsammans bryna på svag värme. Tillsätt tomatpurén och låt även den bryna ett par minuter innan du häller på vatten och buljongtärning.

Lägg på ett lock och låt ruladerna koka minst en timme på svag värme.

Häll därefter på grädde och majsena och låt det hela puttra vidare tills ruladerna är möra, cirka 1 timme till.

Smaka av med salt och peppar. Rör ner hjortron och toppa med persilja.