Filodegspaj med spenat, broccoli och fetaost
- 125 gram färsk filodeg, 5 ark (jag använde 6 ark)
- 30 gram smör
- 2 msk olivolja
- 4 ägg
- 3,5 dl mjölk
- 2 krm salt
- 1 krm svartpeppar
- 150 gram fetaost
- 250 gram broccolibuketter (använde färsk)
- 0,5 rödlök (jag tog en hel)
- 250 gram bladspenat (använde fryst)
- 0,5 röd paprika (jag tog en hel paprika)
- 0,5 klyfta vitlök (jag tog en stor klyfta)
- 50 gram riven mozzarella (jag använde en hel mozzarellaboll)
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Smält smör och blanda med olivolja i en skål.
- Smörj en pajform ca 24 cm diameter. Välj en pajform med fast och tät botten. Använd ej en pajform med löstagbar botten för de kan läcka ut äggstanningen.
- Lägg i ett ark filodeg och forma det efter formens kanter. Pensla med lite smör och olivolja.
- Lägg därefter lager efter lager av filodegen och pensla med smör mellan lagren. Du ska ha ca fem lager totalt. Klipp bort den filodeg som blir över längs kanterna - lämna ca en cm.
- Förgrädda filodegen i 10 minuter.
- Hacka löken, tina och hacka broccoli grovt samt skölj och tärna paprikan.
- Fräs lök och spenat i en panna med höga kanter. Tillsätt pressad vitlök.
- Tillsätt broccoli och paprika samt låt bli varmt. Smaka av med salt och peppar.
- Smula ner fetaosten med grönsakerna.
- Ta ut pajskalet och fyll med fetaost och grönsaksblandningen.
- Blanda ägg med mjölk, salt och peppar till en äggstanning.
- Häll äggstanningen i formen. Strö över riven ost.
- Grädda filodegspajen i 35 minuter i mitten av ugnen.