Övervintring - tips

 

Kryddor:
http://blog.svd.se/tradgard/2012/06/30/timjan-och-rosmarin-i-krukor/

Vi använder stora mängder kryddväxter, framförallt timjan och rosmarin. Vi får dock aldrig dem att överleva vintern i våra odlingslådor, utan får plantera nytt varje vår. Rosmarin vet jag skall vara svår/omöjlig, men timjan? Kan det bero på att vi skördar alltför hårt? När jag skördar klipper jag av kvisten och repar sedan av bladen. Inför höstens sista skörd har jag i princip klippt ner alla kvistar. De planteras i odlingslådor i ganska sandrik jord. Jag täcker inte över dem vintertid – kanske borde jag göra det? Mina frågor är alltså hur jag lämpligen skördar och om jag skall vidta några särskilda åtgärder för ”ökad överlevnad”?

/Patrik

Svar:

Jag kan inte se att du gör något fel när du skördar dina örtkryddor. Kryddtimjan är ju precis som rosmarin en Medelhavsväxt men brukar kunna övervintra på friland i Sverige, i alla fall till zon 3-4, speciellt när den växer på en väldränerad plats. Däremot är både rosmarin och kryddtimjan mycket svåra att övervintra utomhus i kruka. Och ni får nog betrakta er odling som ”krukodling”. Det kan gå, om man kan bädda in och skydda hela krukan (i ert fall odlingslådan) från kylan. Men för att vara på den säkra sidan bör man helst vinterförvara krukan eller lådan inomhus någonstans där det är svalt (10-15 grader) och ljust (extraljus rekommenderas). Om era lådor är för stora för att flyttas in kan ni försöka plantera om era timjan- och rosmarinplantor i mindre krukor inför vintern. Sedan gäller det att vattna lagom lite, och framför allt att inte övervattna under vintern när växterna vilar.

 

Rosor:

Vinterförvaring av rosor
Det finns två sätt att vinterförvara en ros i kruka. Antingen utomhus, väl inbäddad mot kyla och väta. Bor ni i Stockholmstrakten eller i milda växtzoner längre söderut så kan rosen klara sig på balkongen i värmen från en husvägg och skyddad från regn och snö. Men i så fall bör också krukan vara frosttålig och det är nog inte er terrakottakruka. Peace är en härdig sort så i en annan kruka kan den klara sig. Svep då in hela krukan först i fiberduk och sedan i bubbelplast eller i en trasmatta, ett gammalt överkast eller liknande. Ställ den också ovanpå något som skyddar mot kylan underifrån.

Det är inte vintern utan våren som brukar ta kål på krukodlade rosor. Mars-april är värst, då kan de faktiskt frysa ihjäl. Och det beror på växlingen mellan värme och kyla. När vårsolen gassar på dagarna börjar rosen växa och skjuta nya skott och till och med knoppar men när det sedan blir minus 10 på nätterna fryser de nya skotten bort. Av den anledningen ska ni inte heller ha för bråttom med att ta fram rosen ur vinterförvaringen utan vänta tills nätterna blivit mildare.

Det andra, och betydligt enklare, alternativet är att ställa in terrakottakrukan i ett mörkt och kallt (4-5 grader), men frostfritt utrymme. Vänta så länge som möjligt och ställ roskrukan under tak nu på hösten så den inte blir genomdränkt av höstregnen. Gör bara inte misstaget att flytta in rosen i rumstemperatur. Den behöver en kall vintervila och bara ytterst lite vatten under viloperioden. Ta fram krukan på våren ur vinterförvaringen och vänta ett par veckor innan ni beskär rosen. Det gör ni lämpligen vid samma tidpunkt som för vanliga trädgårdsrosor, det vill säga när björkarna får musöron på våren. Vattna försiktigt på våren för att inte riskera att dränka rosen när den vaknar till liv och börjar växa igen. Då är det också läge att plantera om den i ny, fräsch och välgödslad rosjord. Eller bara krafsa bort översta jordlagret och fylla på med kogödsel upp till krukkanten.

---

Vinterskydda utomhushärdiga rosor klarar att övervintras utomhus. När de är odlade i kruka, blir rotsystemet mer exponerat i kruka än när de står i marken. Krukor riskerar att spricka även om de är glaserade, om jorden blir blöt och fryser. Därför bör man flytta in krukan under tak i regnskugga. Isolera krukan genom att t ex fylla en säck runt krukan med löv, frigolit eller linda matta eller bubbelplast runt. Krukor på balkongen flyttas mot väggen, där det kommer spillvärme. Ställ dem på en frigolitbit, trä eller papp, så att de inte är i kontakt med det kalla betonggolvet. Stamrosor kan behöva skydd runt stam och ympställe. Vira säckväv eller bubbelplast runt.

Inomhusförvaring – för mindre härdiga rosor och krukor som riskerar att spricka. Flytta in när frosten kommer. Rosen kommer inte att överleva i rumsvärme. De behöver en kall vintervila. Förvara mörkt och kallt men frostfritt ca 5°C. Vattna bara ytterst lite under viloperioden.

Vårvintern är farligast! Största hotet mot krukodlade rosor är i mars-april när det börjar växla kraftigt i temperaturen. Vårsolens gassande gör att rosen skjuter nya skott och knoppar. På natten när det kan bli minusgrader riskerar skotten frysa. Ha inte för bråttom att plocka ut dem från inomhusförvaringen. Vänta tills frostrisken är över och nätterna mildare. Skydda gärna från gassande sol med fiberväv i starten, så att den hinner vänja sig. Glöm inte att vattna när solen ligger på, men dränk den inte.

--

Vide och gräs

Ja, du får ta in din sälg eftersom den står i kruka. Planterad i rabatten sägs den vara härdig till zon 6, som kanske är övre gränsen till vad den tål hos dig?

Har du ett förråd, en ladugård eller kanske en sommarstuga eller dylikt som håller några plusgrader under vintern? Det räcker med ett par tre grader. Där kan du ha din sälg när den väl har tappat bladen. Den kan stå kvar i krukan men gräv gärna krukan i en större låda eller dylikt med sand-torvströblandning, som du håller en aningen fuktig. Är trädet avlövat behöver den däremot inte ljus. Låt alla grenarna vara kvar och klipp vid behov på våren. Det behövs bara underhållsbeskärning om den växer galet.


Perenner i kruka kan du även vinterförvara ute. Lägg krukorna ned, lägg över lite löv, eller lägg i sandlåda (sån som barn använder). Så gör jag med mina egna sådder som inte åkt i jorden det året. Jag har även perenner som jag bara skjuter intill husväggen, eftersom de bori kruka hela året (t ex heuchera, akleja, fritillaria mm).

Rent generellt är det lämpligt at ta in växter när utetemperaturen är densamma som där de ska förvaras.

Dina gräs, rosor och perenner kan säkert stå ute länge och jag skulle nog göra som Malena. Uteförvaring intill husvägg med fiberduk och sedan torra löv och till sist något som håller undan den värsta vätan men inte är helt lufttät.