Tandläkarbesök

3 Februari, 2021

Det här med tandläkarbesök har inte duggat tätt på sistone, måste varit ett par år sedan Victor var där nu? Likadant för Felix (där vi tillslut ringde upp och fick en tid, för hans tänder växer lite snett så vi vill gärna ha lite koll - han ska dit nästa vecka).

Sist jag var där med Victor var det gråt och öppna-munnen-vägran. Tillslut fick tandläkaren ta hjälp av en gosedjursapa med verklighetstrogna människotänder som fick honom att mjukna och öppna munnen en liiiiiten aning. Smått svettigt och ingen rolig stund. Även om apan vände det hela till något ganska kul tillslut.  

Men idag då! Han var peppad och glad och avslappnad och gick med självsäkra steg in i rummet och satte sig i guldstolen. Tandläkare Oskar ställde massa frågor som Victor svarade själv på. 

Hur ofta borstar du tänderna? 
"Alltid"

När äter du godis? 
"På lördag"

Vad dricker du till maten?
"Vatten".

"Vad bra!" sa tandläkaren på skånska. 
"Nej inte bröd". 

Mycket mogen och fin diskussion från vår snart femåring hur som helst. 

Sexåringständerna har redan tittat upp i underkäken fram, och det kommer nya "vuxentänder" längst bak också. Tandläkaren fick peta på alla tänder och spegla runt i munnen, och blåsa med luft ("Det var skönt!" tyckte Victor. Lite mumsig bananlack på det och sen var det klart. 

Efteråt kom det svåraste, att välja EN sak ur lådan. Victor dröjde sig kvar och våndades över beslutet, snackade om alla saker på anslagstavlan och verkade inte alls vilja gå hem. Så en stor applåd till jättebra tandläkare+sköterska och en jätteguldstjärna till vår stora lillkille som ibland - ja ganska ofta - är hur cool som helst. 

Och just ja, han valde en orange sköldpadda tilllsut. 


Ovant för mig med munskydd på, men just nu har faktiskt väldigt många (kanske hälften) av de som vistas ute i allmäna miljöer utanför kvarteret munskydd. Och hos tandläkaren var det så klart obligatoriskt för alla utom patienten. 


Ja man får ju inte fota därinne, men kunde inte låta bli att smygfota för Victor var så cool och avslappnad i den stora stolen. 


Utlovad belöning, för att väga upp alla goda vanor. Princesstårta på Lasse Maja (det var lägligt nog i princip folktomt).

 

Kommentarer

Tomas 3 Februari, 2021 klockan 22:15

Det där gjorde du riktigt bra (inte brö) Victor! Och skånska är inte alltid lätt att förstå för oss upplänningar!