Gulasch
Felix kalasgulasch, enkel och god. Recept från Buffé nr 9, 2005:
3 gula lökar
1 - 1 1/2 msk smör
2 msk paprikapulver
8 dl vatten
400 g grytbitar av nöt (vi använda fransyska)
2 dl rött vin eller rött matlagningsvin
1 1/2 köttbuljongtärning
2 vitlöksklyftor
4 lagerblad
2 dl krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 tsk socker
1 chilifrukt t ex spansk peppar
4 potatisar
2 paprikor gärna av olika färger
ev salt
(Vi lade också till ett par stjälkar blekselleri)
- Skala och skär löken i ringar. Fräs löken glansig i margarin i en stekgryta. Strö över paprikapulver. Tillsätt vatten.
- Skär köttet i små tärningar. Rör ner det, vin, buljongtärningar, pressad vitlök, lagerblad, krossade tomater, tomatpuré och socker i grytan. Kärna ur och hacka chilifrukten fint och rör ner den i grytan. Låt soppan koka under lock i 40 minuter.
- Skala och skär potatisen i bitar. Lägg den i grytan och koka ytterligare 15 minuter.
- Skär paprikan i bitar och rör ner dem när det återstår 5 minuter. Smaka ev av med salt.