Enkel buljong/fond

http://www.gronagardar.se/recept-tips/koka-egen-buljong/

Ger ca 1-2 l färdig buljong, beroende av hur koncentrerad du önskar den.

ca 1 kg ben: märgben, nötben eller lammben.
vatten så det täcker benen med råge, ca 1,5-2,5 l
2 st morötter
1 gullök
1 bit purjolök
1 st lagerblad
10 st vitpepparkorn
ev. en bit helt kött, som oxkind eller oxsvans eller kokkött, då detta ger smak åt buljongen
havssalt

Skölj benen i kallt vatten. Koka upp vatten i kastrullen, lägg i märgbenen och låt koka några minuter innan du häller av vattnet igen. Detta gör att du får en renare smak på buljongen. Tillsätt nytt kallt vatten och låt koka upp ev tillsammans med köttet och salta efter smak, ca 1-3 msk salt beroende av vattenmängd. Om du tänker reducera buljongen till en fond, var då försiktigare med saltet. Lägg i lagerblad och vitpepparkorn. Skumma buljongen vid behov efter det att den kokat upp.

Låt märgbenen koka i ca 4-6 timmar, lägg därefter i grönsakerna och låt koka i ca 1 timme till.

Efter detta har du två alternativ. Antigen silar du buljongen och reducerar den något, efter det låter du den svalna och häller den i istärningspåsar, eller mindre plastpåsar/burkar. Då lämpar den sig utmärkt att snabbt göra en soppa av, eller använda som smaksättare  i grytor. Släng inte fettet som flyter upp till ytan, utan fördela det när du fryser in buljongen, eller spar separat i en burk. Nötfett är gott att steka och fritera grönsaker och potatis i.

Eller så pillar du loss märg, senor etc från märgbenen, lyfter ur benen och mixar buljongen, köttet/senorna/märgen och grönsakerna till en tjock krämig buljong.

Önskar du mer fondaktig buljong reducerar du buljongen tills den är något trögflytande.