Bryssel- och svartkålspaj med getost
Kålpaj, låter kanske inte som en delikatess - men sååå gott! Recept från allt om mat.
2 1/2 dl | vetemjöl |
---|---|
1/2 dl | skrädmjöl |
1 dl | solrosfrön, rostade |
150 g | smör |
1 msk | vatten |
2 krm | salt |
250 g | brysselkål |
---|---|
100 g | grönkål |
2 msk | smör |
1 msk | rosmarin, hackad |
1 msk | citron, pressad |
100 g + 300 g | getost |
4 | ägg |
1 dl | vispgrädde |
1 dl | mjölk |
1/2 tsk | salt |
1 krm | svartpeppar, nymald |
- Blanda mjöl, solrosfrön, smör, vatten och salt i en matberedare och mixa snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Täck över med ett bakplåtspapper och ställ i kylen ca 30 min.
- Sätt ugnen på 200°. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min.
- Ansa och halvera brysselkålen. Strimla grönkålen. Förväll brysselkål och grönkål i lättsaltat vatten ca 2 min. Låt rinna av. Stek brysselkål och grönkål i smör i en stekpanna ca 5 min tillsammans med rosmarin och citronsaft. Lägg fräset i pajskalet.
- Smula 100 g getost. Vispa getost, ägg, mjölk, salt och peppar. Häll äggstanningen över kålen. Skiva 300 g getost och lägg den över äggstanningen.
- Grädda pajen på nedersta falsen i ugnen ca 40 min.
- Garnera pajen med rosmarin och servera med sallad.
http://alltommat.se/recept/brysselkalspaj-med-getost/