Hemköps grönkålspasta med ädelost och rostade nötter

Ett recept från Hemköps Hemlagat, vinter 2015. Ingen hemlighet att vi i familjen älskar grönkål, och kanske ännu mer svartkål. Krispigt och gott och tydligen även otroligt nyttigt. Den här rätten lagade vi lite på det vi hade hemmat (vilket var nästan allt i receptet). Supergod comfort food och trots att det är lite fett med creme fraiche och ost känns det ganska nyttigt. Det är kålen som gör det!

4 portioner - 45 minuter

250 g tagliatelle (vi tog linguine)
1 gul lök (vi tog 2 små)
2 vitlöksklyftor
2-3 msk olivolja
150 g fint strimlad grönkål, mittsträngen borttagen (vi valde svartkål)
3 dl pastavatten
2 dl creme fraiche
140 g ädelost (vi hade en restbit, ca 80 g - funkade bra men klart det hade gått bra med nästan det dubbla också)
2 msk russin, gärna sultan (vi hade saltå kvarns osvavlade, som påminner lite om sultan eftersom de inte är så hårda)
1 nypa chiliflakes (tog en torkad chilifrukt men tog bort ett par frön från den)
Flingsalt och svartpeppar

Smörrostade valnötter
1 dl valnötter (ja här blev det jordnötter för vår del)
1 msk smör
1 msk flytande honung (men jag tog nog bara ca 1 tsk, max)
1 nypa flingsalt (skippade jag eftersom våra nötter redan var rostade/saltade...)

1. Koka pastan enligt paketet och låt rinna av, men spara 3 dl vatten.
2. Hacka lök och vitlök, fräs i olivolja i stor stekpanna utan att det tar färg. Lägg i kålen och fräs på medelvärme i 5-6 minter så den blir mjuk.
3. Riv osten grovt och blanda med creme fraiche. Tillsätt ostblandningen och lite av pastavattnet i taget till lök/kålfräset. Rär runt så att det blir en simmig sås och låt koka ihop ett par minuter.
4. Lägg i russinen och vänd ner pastan. Smaka av med salt, peppar och gärna lite chiliflakes.
5. Stek nötterna snabbt i smöret på medelvärme. Ringla på honung och salt. Servera med pastan.


Man tager vad man haver... vi hade inga valnötter så det fick bli
jordnötter.