Lammragu med citron och rosmarin från Allt om Mat

Den här rätten ska tydligen påminna om osso buco, står det i tidningen. Men jag har aldrig ätit det (tror jag) så det vet jag inget om. Jonas provade receptet till fars dag, och det blev jättegott. Rosmarinen slår inte igenom för mycket men finns där och tillsammans med citronen gör den att det inte bara blir "köttfärssås" av det hela. Jag kände ingen tydlig lammsmak, men jag har nog en rätt outvecklad lammpalett :)

På bilden från Allt om Mat ser köttet förresten ganska finfördelat ut, men antingen är bilden missvisande eller så gjorde Jonas tärningarna bara aningen större för det blev tydliga bitar i ragun och det var gott. De var inte grytbitestora alltså, men lagom små munsbitar. Möra och fina.

6 pers:
800 g benfritt lammkött, t ex stek
1 1/2 msk vetemjöl
1 1/2 tsk salt
1/2 tsk nymald svartpeppar
2 vitlöksklyftor
1 stor eller 2 små morötter
1/2 citron
2 msk smör
2 dl rött vin
2 förpackningar krossade tomater, a 375 g
2 msk koncentrerad kalvfond
2 lagerblad
4 kvistar rosmarin

Putsa och skär köttet i tärningar. Vänd runt i mjölet blandat med salt och peppar. Skala och finhacka vitlöken. Skala och skär moroten i mindre bitar. Skölj citronen i ljummet vatten. Skär av skalet med en potatisskalare.

Bryn köttet i smör i en stor gryta. Lägg ner vitlök och morätter och fortsätt bryna 2-3 minuter. Häll på vinet och koka ca 3 min.

Tillsätt tomater, fond, lagerblad, citronskal och rosmarin och låt grytan puttra på svag värme under lock ca 2 timmar, tills köttet känns riktigt mört.

Servera grytan med pasta eller potatispuré, parmesan och nymald svartpeppar.

Från Allt om Mat 16-2015.