Savoykålsdolmar fritt tolkat från Allt om Mat

 Jag är ju inte särskilt glad i vanliga kåldolmar, det blir så väldigt kåligt liksom. Men de här ångade dolmarna med gräddig köttfärsfyllning och savoykål är verkligen hur goda som helst.

I originalreceptet, som vi tagit från Allt om Mat 16/2015, var köttfärsen egentligen svamp (gärna trattkantarell) och det är säkert toppen om man gillar det. Det gör inte jag.

1 savoykålshuvud, 600 g
1 tsk + 1 tsk salt
1 klyfta vitkål (200 g)
400 g svamp = blandfärs
1 schalottenlök (vi hade ingen hemma och använde gul lök)
1 vitlöksklyfta
1 msk + 1 msk smör
2 del vispgrädde
1 msk maizena
1 tsk timjan
1 krm nymald svartpeppar

1. Skär av roten på savoykålhuvudet och kasta bort. Lossa försiktigt 10-12 blad, skär bort den hårda nerven på varje blad.
2. Koka upp 2 l vatten med 2 tsk salt i en stor kastrull. Förväll bladen ca 1 minut. Ta upp dem med hålslev och lägg i en bunke med iskallt vatten så att bladen behåller sin fina gröna färg. Låt rinna av på en kökshandduk.
3. Skär bort den hårda roten och skär vitkålen i mindre bitar. (Ansa svampen och skär den i bitar.) Skala och finhacka lök och vitlök.
4. Stek (svamp) köttfärs, lök och vitlök i 1 msk smör. Tillsätt 1 msk smör och kålen, fortsätt steka ca 5 min tills kålen är brynt. Tillsätt grädden. Koka ca 10 min på medlevärme. Red av med majsstärkelsen utrörd i lite vatten. Låt koka ca 2 min. FYllningen behöver vara ganska tjock för att kunna fördelas på kålbladen. Krydda med timjan, salt och peppar. Låt svalna.
5. Lägg ut kålblanden på arbetsbänken och fördela kålblandningen på bladen. Rulla ihop till dolmar. Häll ca 1 dl vatten i en traktörpanna med lock. Lägg dolmarna med skarven nedåti i pannan och lägg på locket. Låt ånga på svag värme ca 10 min.