Mode i semesterparadiset

I hela semesterpaketet ingår en alldeles speciell syn på det här med mode, eller kroppsbeklädnad vill jag nog hellre kalla det. Om vi nu bortser från lite exklusivare småorter som korsikanska calvi eller sicilianska taormina och liknande kan man nästan räkna med att ta på sig det absolut fulaste man har i semestergarderoben och ändå vara snyggast i byn. Och så resonerar nog de allra flesta som kommer till de här orterna, och tar de facto på sig de fulaste de har.

Mina iakttagelser från diverse turistparadis har lett fram till följande två slutsatser. Dels det självklara - att favoriter kommer och går men dels – det lite mer oväntade - att att olika orter har "sin" grej.

80-talsfavoriter som den blanka neonfärgade cykelbyxan eller badräkten tillverkad i ett tjockt rynkat stretchmaterial (ja precis, den som aldrig, aldrig torkade) syns inte mer. Inte heller 90-talets amerikasocka, den tjocka stickade strumpan som man skulle hasa nerför vaden så den rynkade sig vid foten, fnns representerad på dagens chartercatwalk. Vad gäller assescoirer är det gamla plaströret som man har runt halsen när man badar helt ute. Det har ersatts med speciella plastpåsar som bergsbestigare och proffskanotister har och man köper på äventyrsbutiker, eller i form av billiga kopior på turistshoppar och marknader. Det är också relativt ont om de klassiska magväskorna.

De som syns bärs företrädesvis av män och då lite käckt draperade tvärs över magen, som ett bilbälte ungefär. Bessynnerligt.

Miniryggsäckarna har också blivit färre. Istället syns den klassiska käringhandväskan, som även den ska bäras tvärs över magen och sen hållas ner med en nervös hand så att ingen väskryckare får fatt i den. Den kan ju egentligen se ut nästan hur som helst, grundregeln är att den ska vara lagom stor för att få ner en ganska stor plånbok och ett par läsglasögon. Gärna också parlören där du kan lära dig frasen "Nej den är för stor" på grekiska.

Det känns också som att t-shirt med tryck, a la, "öl byggde denna kropp", "my sister went to crete and all i got was this lousy t-shirt", "fuck me", eller den klassiska varianten av kappa-loggan där de vänder på steken och skriver "hoppa" istället, har gått ur tiden.

Eller så är det bara här i Platanajs det är så.

Det är dessvärre fortfarande ganska vanligt med badkläder i stan. Gärna med en t-shirt som går precis ner någon millimeter under rump/pungkanten så att det ser ut som att man faktiskt är naken under tröjan.

På stranden gäller såväl speedos som lite pösigare variant. Generellt för ganska många av männen är att dessa, oavsett modell, är något för små. Det tror jag har att göra med att de flesta här i Platanajs köpte badkläder innan 30-årsåldern och nu har passerat 30-strecket och dragit på sig lite mera gubbfläsk. Helt okej, men uppdatera garderoben. Damerna solar ibland topless. Det kan vara både en mycket trevlig eller otrevlig syn, beroende på objektet i fråga. Generellt kan jag känna att det är trevligt att ha på sig åtminstone bikini när man ska röra sig runt på stranden och kanske sitta i strandbaren. Men det är bara min personliga åsikt. Men om man känner att brösten släpar i marken när man går till baren, då kanske bikinitop är en bra idé?

Något annat som jag skulle vilja be folk att tänka på är , och nu kommer en direkt uppmaning, OM ni känner att "japp, stringbikini är min grej" - ta då på er stringen redan första dagen. Det ser så fruktansvärt äckligt ut när kroppen redan är solbränd UTOM just skinkhalvorna som ska lysa vita och sedemera rosa när stringen åker på. Jag blir nervös av sånt.

Den gamla badtofflan i vit eller marinblå plast, som var stor på 80- och 90-talen, har även den blivit helt passé och har ersatts av den trendiga flip-flopen, den rediga birkenstocken eller – nytt för i år – de färggranna crocksen. Denna granna plastsko kom till sverige genom Foppa Forsberg och finns nu överallt. I synnerhet i charterland. Crocksen regerar här på Kreta. Alla färger och storlekar finns att tillgå, men mest poppis är nog orange i damstorlek. Det är ju givetvis kopior som inte kostar mer än 10 euro. Nytt är också att man kan pimpa sina crocks med diverse "smycken" som man placerar i de många hålen. Så länge crocksen stannar i charterland tänker jag inte protestera. En fråga dock – vem vill gå runt i plastskor när det är 40 grader varmt?


Att det varierar från ort till ort är också en ganska tydlig trend. Aldrig har jag sett så många ljusgula stickade skjortor lite ledigt slängt över axlarna som jag gjorde på Gran Canaria. Lite golfmode över det hela visserligen.

Men nu till den mest spännande iakttagelsen ur modeperspektiv. Det är något jag iakttagit här och bara här i Platanajs. Män, faktiskt tycker jag mig märka företrädesvis grekiska turister, i övre medelåldern knyter sina skjortor under den av kokosolja blanka, av semestermat/dryck utspända och av solen brända ölmagen, ungefär som en spansk senorita knyter blusen under brösten... Och det är helt okej. Snyggast hittills var en go gubbe som knytit "blusen" under brösten och över magen. Hey, if you''ve got it – FLAUNT IT! Jag undrar just när den här trenden kommer till Sverige.

 

Åsa 2007