Filodegspaj med spenat, broccoli och fetaost

  • 125 gram färsk filodeg, 5 ark (jag använde 6 ark)
  • 30 gram smör
  • 2 msk olivolja
  • 4 ägg
  • 3,5 dl mjölk
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 150 gram fetaost
  • 250 gram broccolibuketter (använde färsk)
  • 0,5 rödlök (jag tog en hel)
  • 250 gram bladspenat (använde fryst)
  • 0,5 röd paprika (jag tog en hel paprika)
  • 0,5 klyfta vitlök (jag tog en stor klyfta)
  • 50 gram riven mozzarella (jag använde en hel mozzarellaboll)

 

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Smält smör och blanda med olivolja i en skål.
  3. Smörj en pajform ca 24 cm diameter. Välj en pajform med fast och tät botten. Använd ej en pajform med löstagbar botten för de kan läcka ut äggstanningen.
  4. Lägg i ett ark filodeg och forma det efter formens kanter. Pensla med lite smör och olivolja.
  5. Lägg därefter lager efter lager av filodegen och pensla med smör mellan lagren. Du ska ha ca fem lager totalt. Klipp bort den filodeg som blir över längs kanterna - lämna ca en cm.
  6. Förgrädda filodegen i 10 minuter.
  7. Hacka löken, tina och hacka broccoli grovt samt skölj och tärna paprikan.
  8. Fräs lök och spenat i en panna med höga kanter. Tillsätt pressad vitlök.
  9. Tillsätt broccoli och paprika samt låt bli varmt. Smaka av med salt och peppar.
  10. Smula ner fetaosten med grönsakerna.
  11. Ta ut pajskalet och fyll med fetaost och grönsaksblandningen.
  12. Blanda ägg med mjölk, salt och peppar till en äggstanning.
  13. Häll äggstanningen i formen. Strö över riven ost.
  14. Grädda filodegspajen i 35 minuter i mitten av ugnen.