Maten

Felix är ju inget vidare matvrak hemma precis. Det är ganska ofta rätt trögt att få i honom riktig mat (även om det faktiskt går aningen bättre nu än i höstas, ta i trä). Favoriterna är - föga förvånande - korv, köttbullar, pasta, ris, hamburgare utan något på, ägg (men bara vitan), plättar och faktiskt de flesta grönsaker (utom sallad). Kanske något mer otippade favoriter är oliver och bönor/ärtor. Och så gillar han verkligen att småäta frukt i bitar, kex, skorpor, ringar (dvs Cheeriosflingor) och sånt.

Det som däremot aldrig funkar är typ grytor och annat som är ihopjoxat och svårt att identifiera. Det är kanske inte så underligt, men vi försöker såklart få honom att prova ändå för att lära honom känna igen smaker och ta bort "rädslan" för det okända. Det går ibland bra, han kanske till och med äter några tuggor, och ibland inte alls. Då ryggar han istället tillbaka, petar över maten på våra tallrikar genom att hålla så långt bort på besticket han kan - som att maten vore smittad - och går inte det ylar han eller gråter en skvätt.

Men jag har (till min stora glädje) förstått att han äter väldigt bra på dagis, där han enligt uppgift äter i stort sett allt (men gärna en sak i taget) och ofta tar om en gång. Och i förra veckan när det serverades fiskpudding med potatis och skirat smör tog han om två gånger. Lite otippat, men lustigt eftersom detta faktiskt var min favoriträtt när jag gick på dagis också (det och fattiga riddare, som jag alltid önskade mig när vi fyllde år och fick välja efterrätt). Och den vegetariska pastagratängen i veckan backade han inte mindre än tre gånger på.

Känns skönt att veta att dagis serverar mat som går ner så att han får någorlunda allsidig kost åtminstone de flesta dagarna i veckan.


Jordgubbar och fattiga riddare - två favoriter.


Inte så svårt att identifiera Felix hörn av pizzan kanske?

gerdan

gerdan 28 april, 2016 klockan 08:06

Det är nog inte ovanligt att barn äter bättre på dagis en hemma, tycker jag känner igen det där. Han verkar ju i alla fall ha max med energi i kroppen för det mesta.